Almstriden

Almstriden utspelade sig i Kungsträdgården i Stockholm i maj månad 1971. Den kom att få stor uppmärksamhet i medierna både på hemmaplan och internationellt. Vad handlade Almstriden om egentligen? Stockholms medborgare satte sig emot ett kommunalt politiskt beslut, som dessutom hade fastställts av regeringen Palme l, vilket innebar att tretton hundraåriga skogsalmar skulle fällas. Orsaken till varför det skulle fällas var att en ny uppgång till tunnelbanestation Kungsträdgården skulle byggas.

 

Initiativtagare till protesten
Initiativtagare till protesterna var organisationen Alternativ stad. Man hade organiserat sig väl. På den tiden hade gemene man inga mobiltelefoner eller ens personsökare. Alternativ stad hade upprättat en telefonlista för att mobilisera fler aktivister för det fall det skulle komma att behövas. Man lyckade engagera tusentals stockholmare i protesterna som varade under en veckas tid.

 

Sittande i träden
En del aktivister spände upp hängmattor uppe i almarna andra klättrade högt upp i träden som till varje pris skulle bevaras. Aktivister ockuperade platsen kring almarna och tehuset. En del reste upp tält, andra satt på filtar i mindre grupper på gräsmattorna i den direkta närheten.Almstriden 1

 

Slaget om almarna
Själva slaget om almarna utspelade sig natten till den 12 maj 1971. Från att ha varit en stillsam protest eskalerade situationen på ett dramatiskt sätt då byggarbetare, under beskydd av polis, började såga med motorsåg i några av träden. De mest dedikerade aktivisterna, sökte på alla sätt, utan tanke på egen säkerhet, stoppa fällningen av träden. Varpå polisen svarade med att slå dem vilt med batonger, mota dem med schäferhundar och sätta in polishästar. Polisen kom sedan att kritiseras för polisbrutalitet som ledde till sårade hos både polis och aktivister.

 

En demokratisk fråga
Stockholmarna hade fått nog av den rivningshets som pågått i City och Klarakvarteren. Här skulle så Kungsträdgården skövlas på sina träd till förmån för sterila byggnader. Almstriden kom att kallas för den första miljöaktionen någonsin även internationellt sett. Den blev en principiell fråga om medborgarnas roll och påverkan inom ramen för demokratin.

 

Artister för Almarna
Trubaduren Cornelis Vreeswijk fanns på plats och spelade visor för aktivisterna. ÄvenOperasångerskan Kerstin Dellert ledde operakören då de sjöng Låt almarna leva… i en mellanakt. Låten “Almarna åt folket” en för situationen anpassade svenskspråkig cover på John Lennons “Power to the People” från samma år, spelades in av musikgruppen Envoys.

 
Den som önskar veta mer om Almstriden kan med fördel se den här filmen på länken: https://www.youtube.com/watch?v=Ddbt7yeUhCk.

 

Almarna då, ja de står fortfarande kvar – mer än 40 år efter Almstriden.

litepress